Hvor Gammel Er Roskilde Domkirke?

Hvor Gammel Er Roskilde Domkirke?

20/11/2020   

billede fra: Pixabay

Roskilde Domkirke er i skrivende stund 825 år gammel. Roskilde Domkirke er opført i 1175 og blev i 1995 optaget på UNESCO's verdensarvsliste som en af de nu blot syv danske ting på verdensarvslisten.

Roskilde Domkirke kom som den første danske bygning med på listen - og blot det andet danske bidrag generelt. Det første var Jellingstenene.

Roskilde Domkirkes historie

Roskildes Domkirke går tilbage til årene omkring år 980, hvor Harald Blåtand ifølge Saxo Grammaticus opførte en trækirke der, hvor Roskilde Domkirke i dag er placeret.

Den nuværende udgave af Roskilde Domkirke blev begyndt i 1175, hvor ærkebiskoppen Absalon påbegyndte opførelsen af den. I 1035 havde biskoppen af Roskilde beordret kong Knud i 1028 til at betale mandebod for mordet på sin søsters mand, som han slog ihjel i kirken. Pengene blev i 1035 brugt til at opføre den første stenkirke i Roskilde.

Om det er den, der senere blev til Roskilde Domkirke, er dog tvivlsomt. Svend Estridsen byggede i 1070'erne en frådstenskirke der, hvor Roskilde Domkirke ligger.

Forskningen viser tegn på, at domkirken først blev påbegyndt i omkring år 1200 og efterfølgende ombygget gennem flere århundrerer, hvor man gik væk fra den gotiske stil.

Domkirken har to gange været ramt af brande, der har kostet både store dele af kirkens skatte og beskadiget kirken. 

Kirken dannede ikke overraskende centrum for en lang række begivenheder under reformationen. 

Roskilde Domkirke er siden opførelsen løbende blevet ombygget og har fået tilføjet kapeller. Seneste tilføjelse af et kapel ligger dog snart 100 år tilbage - helt bestemt 1923.

Kongeslægten begraves i dag udenfor kirken i et åbent kapel, hvilket sker efter ønske fra Frederik 9., der blev begravet der i 1972.

Dette indlæg er lavet på baggrund af økonomisk hjælp fra avXperten. Hvor du køber et stort sortiment med SSD Harddisk. Derfor er dette indlæg ikke upartisk.